‘Imaginary Earths’   dizisinin öne sürdüğü üzere hayatın en temel özelliklerinden biri değişmiş olsaydı, gezegen olarak Dünya ve insanlık için Dünya nasıl bir yer olurdu?

Dünya, çembersel olarak Güneş’in etrafında dönen tek gezegendir. Peki eğer Dünya, başka bir gezegenle aynı yörüngede olsaydı neler olurdu?

Gezegenlerin eş-yörüngeye sahip olabileceği veya yıldızlarının etrafında aynı bölgeyi paylaşabileceği en garip yörüngeye ‘At nalı yörüngesi’ adı verilir. Her iki gezegen de çembersel olarak hareket etmez. Kendilerine ait olan at nalına benzeyen yörüngelerinde hareket ederler. Bu hilal şeklindeki yörüngeleri, kırılmış bir yüzüğün birbirine bakan iki tarafı olarak düşünebilirsiniz.

Saturn’ün uydularından Janus ve Epimetheus'un at nalı yörüngeleri.
Saturn’ün uydularından Janus ve Epimetheus’un at nalı yörüngeleri.

“Bence ‘At nalı’ yörüngesi,Dünyayı diğer gezegenlerden ayıran en ilginç şey.”

Laboratoire d’Astrophysique de Bordeaux’dan Astrofizikçi Sean Raymond, sözlerine şunları da ekliyor:

‘İki gezegen de aynı yıldızın etrafında yakın yerlerde oluştuğundan ve muhtemelen birbirlerine benzer maddelerden oluştuklarından, onların evrimlerini incelemek bir nevi doğumda ayrılmış ikizleri incelemeye benzer.’

“ ‘At nalı’ yörüngeleri çok uzak bir ihtimal olarak düşünülse de Satürn’ün uydularından Janus ve Epimetheus At nalı yörüngesinde Satürn’ün ana halkalarının hemen dışında, 150,000 kilometre uzaklıkta hareket ediyorlar. Birbirlerine en yakın oldukları mesafe ise 15,000 kilometre.”

Gelin, Dünya büyüklüğündeki iki gezegenin, Güneşin yaşanabilir bölgesinde kaldığını ve At nalı yörüngesinde hareket ettiğini düşünelim. O alanda da gezegenlerde sıvı suyun bulunabileceği kadar uygun bir iklimin hakim olduğunu varsayalım. Bu gezegenlere de Latincede ‘Dünya’ anlamına gelen ‘Terra’ ve ‘Terrus’ isimlerini verelim.

Bu iki gezegen, birbirlerine en yakın oldukları anda, Dünya ve Güneşin birbirlerine olan ortalama uzaklığının(150.000 milyon kilometre) astronomik değerlerde(AU) %5- %4’ü kadar yaklaşacaklardır. Bu uzaklık, Dolunayın çeyreği veya Dolunayın 5’te 1’i şeklinde görüleceklerdir. Ardından, birbirlerinden yavaşça uzaklaşıp Güneş’in arkasına geçip gözden kaybolacaklardır.

‘At nalı yörüngesindeki bir gök cisminin büyüyerek gökyüzünde ana ışık kaynağı olmasını izlemek  mükemmel olurdu.’ diyor Raymond.

Raymond, bu yaklaşmalı uzaklaşmalı döngülerin uzunluğunun ise at nalı yörüngesinin genişliğine bağlı olduğunu ve Terra ve Tellus için at nalı yörüngelerinin, 0.995 AU’dan 1.005AU’ya kadar büyük olabileceğini söylüyor.Bunun da yakın geçişler arasında yaklaşık 33 yıllık bir süreye denk geleceğini ekliyor. Güneş’e olan uzaklılıların küçük değişimlerinin Terra ve Tellus’un ikliminde pek bir değişikliliğe yol açmayacağını da belirtiyor.

Sean Raymond
Astrofizikçi Sean Raymond

Terra ve Terrus’da hayat nasıl olurdu? Raymond gezegenler arası savaşı ve gezegenler arası aşk hikayelerinin olduğu bir rekabet ve ortaklığı hayal edebildiğini, aynı zamanda birbirlerine operasyonlar başlatmadan önce radyo üzerinden bir mektup arkadaşlığının da olabileceğini söylüyor.

At nalı yörüngesine sahip gezegenlerin çoğu, gezegensel oluşumlar zamanında Proto gezegenlerin veya Embriyonik gezegenlerin birbirine çarpması sonucu bir yörüngeden başka bir yörüngeye hareket etmesiyle oluşuyor.

‘Çok kısa bir süre içinde at alı yörüngesine sahip başka gezegenler doğacak. Benim bildiğime göre, bunun ne sıklıkla gerçekleştiği hiç araştırılmadı’

Raymond,milyonda bir görülen bir hadise olsa bile, galaksimizde bulunan yüz milyarlarca yıldızın etrafında dolaşan gezegenlerde at nalı yörüngesinin olma ihtimali çok yüksek olduğuu sonucuna vardı.

Yazar: Charles Q. Choi

Çeviren: Ahmet Cumhur

Editör: Gamze Korkmaz

https://www.livescience.com/what-if-earth-shared-orbit-another-planet.html

Yorum bırakın

DEÜÇEV Hakkında

Dokuz Eylül Üniversitesi Mütercim Tercümanlık başta olmak üzere birçok bölümden çeviriyle ilgilenen öğrencilerin bir araya geldiği bir topluluktur.

Kurulduğu zamandan beri topluluğumuz sosyal, akademik ve katılımcı faaliyetler yürütmektedir.

Bu site DEÜÇEV topluluğunun resmi sayfasıdır. Topluluğumuza aşağıdaki mecralardan da ulaşabilirsiniz.