Organ Bağışçısı Olmak İçin Nedenler

Nisan ayı, “Milli Yaşam Bağışı” ayıdır. Geçen yıl 30.000 insan organ nakli sayesinde yeni yaşamlarına başladı. Organ bağışçılarına olan ihtiyaç, her zamankinden daha da fazla. Nüfusun yaklaşık %50’si; organ, göz ve doku bağışçıları olarak kayıtlı. Hala kaydolmadıysanız, göğüs ve kalp cerrahı olan Aleem Siddique (MD), organ bağışçısı olma

 yolunda kayıt yaptırmayı düşünmeniz için size bazı nedenler sunuyor.

Aleem-Siddique-Heart-Center-2013.jpg

Organ bağışı, başka insanlara yardım etmek için bir fırsattır.

Organ nakil listesinde bekleyen insanlar, genelde hayatlarının kalitesini büyük oranda etkileyen organ hastalığının son evresindedir veya neredeyse hayatlarının sonuna gelmiş olurlar. Organ nakli olmak, bu insanlar için genelde hayat değiştirici bir olaydır.

Organ nakli bekleme sırası büyümeye devam ediyor.

Her gün bir organ için neredeyse 124.000 insan organ nakli bekleme listesinde ve her gün yaklaşık olarak 10 kişi bu listeye ekleniyor.

Tek bir organ bağışçısı birden fazla kişiye yardım edebilir.

Tek bir organ bağışçısı 8 yaşamı kurtarma, 60 kişiye kadar kurtarma ve geliştirme olasılığı ile 2 kişinin de görme yetisini iyileştirme potansiyeli vardır.

Nebraska’nın daha fazla organ bağışçısına ihtiyacı var.

Sadece Nebraska’da yaklaşık olarak 500 kişi onlara verilecek organı beliyor. Fakat Nebraska nüfusunun sadece yüzde 48’i bağışçı olmak için listeye yazıldı.

İnsanlar organ beklerken ölüyorlar.

Nakil olmak için organ eşleşmesini beklerken her gün yaklaşık 22, bir yılda ise 8.000 kişi ölüyor.

Organ bağışı faydalı ve olumlu bir tecrübedir.

Sevdiklerinin başka hayatları kurtardığını bilmek, acı kayıplarla başa çıkma ve yas sürecinde söz konusu ailelere yardımcı olur.

Organ bağışçısı olmak kolaydır.

Lisansınızı yenilemek için başvurduğunuzda sadece organ bağışçısı olmak istediğinizi soran kutuyu işaretleyin. Ayrıca kaydolmak için www.nedonation.org sitesine girmeyi unutmayın.

Organ bağışının önündeki en büyük engellerden biri, trajik durumlarla karşılaşmadan önce insanların organ bağışçısı olmasıdır. “Organ bağışı aileye başkalarının yaşamında hayat kurtarıcı etkiye sahip olma potansiyeli sağlıyor,” diyor Dr. Siddique. “Fakat bu kişi önceden ailesiyle bu isteklerini konuşmamış ya da bağışçı olmak için gerekli adımları atmamışsa aile kendi acı kaybıyla başa çıkmaya çalışırken bu kararı vermeleri çok zordur.”

Organ bağışçıları için ihtiyaç yıllar geçtikçe daha da artıyor. Neden? Organ kaybının son aşamasında olan insanların sayısı artıyor ve organ naklindeki gelişmelerle bu durumdaki büyük oranda insan, organ nakli olabilecek duruma geliyor.

Bir başka engel ise organ bağışının gerçekten ne anlama geldiğini insanların anlamamasıdır. Dr. Siddique, bu mitlerin bazılarını ortadan kaldırmaya çalışıyor.

“Organ bağışçısı olursam, doktorum hayatımı kurtarmak için elinden geleni yapmaz.”

“Doğru değil,” diyor Dr. Siddique. “Hasta, kendisinin kayıtlı bir organ bağışçısı olup olmadığını bilmeyen ve organ nakliyle alakası olmayan tıbbi profesyoneller tarafından tedavi edilir. Bir insanın beyin ölümü gerçekleştikten veya daha fazla tedavinin yararlı olmayacağına karar verdikten sonra profesyoneller organ bağışçısı olmasını değerlendirir. Buna ek olarak bir kişi ölü olarak bildirilmeden önce takip edilen çok sıkı kurallar vardır.

“Açık tabut cenazesi organ bağışlayanlar için bir seçenek olmaktan çıkıyor.”

Doğru değil. Bir insan organlarını bağışladığında yapılan şey otopsi esnasında yapılan şeyden farklı değildir. Organ bağışçısı olmuş ölen kişiye kıyafet giydirildiğinde farkı göremezsiniz. Tüm bağış sürecinde bedene itina, saygı ve özenle muamele edilir.

“Bu kararı vermek için çok gencim.”

“Organ bağışında yaş sınırı yoktur, dahası organ bağışı hakkında konuşmanın zamanı yoktur,” diyor Dr. Siddique ve ekliyor “Aileler okul çağından itibaren organ bağışı hakkında çocuklarıyla konuşmaya başlamalılar.”

“Organ bağışlamak için çok yaşlıyım.”

“Tam bir yaş ihracı söz konusu değil. Eğer sağlıklıysanız organlarınızın birçoğu hala bağışlanabilir durumdadır. Nakil cerrahı organları değerlendirir ve vaka bazında organların uygun olup olmadığına karar verir,” diyor Dr. Siddique.

“Organlarımı bağışlamak için sağlık durumum yeterince iyi değil.”

Çok az sayıda sağlık şartları sizi organlarınızı bağışlamaktan alıkoyabilir. Belli organların uygun olup olmadığına karar verilir fakat diğer dokular ve organlar her zaman elverişlidir. Basitçe söylemek gerekirse bir organdaki hastalık diğer organların bağışlanmasını engellemez.

“Organ bağışı benim dini inançlarıma karşı.”

Katolik, Protestan, İslam ve Yahudiliğin birçok mezhebi dahil çoğu din, organ bağışını destekler ve diğer insanlara karşı sevgi ile cömertliğin son eylemi olarak görürler. Hala kararsızsanız organdonor.gov üzerinden dini açıdan organ bağışı ve nakliyle ilgili dini görüşlere bakabilirsiniz.

“Organlarımı bağışlarsam ailem ek maliyetler ödeyecek.”

Organ bağışçısı ve ailesi asla organ bağışladıkları için maliyet ödemez.

“Böbreklerimden birini bağışlamak isterdim fakat ailemden birinin ihtiyacı olur diye yapamıyorum.”

Artık bu durum söz konusu değil. Aslında böbrek nakillerinin çoğu canlı bağışçıdan yapılır. Bunların çoğu aile dışı bağışçılar tarafından yapılmaktadır. Canlı organ bağışçısı olmak istediğinizde, bir böbrekle yaşamak için yeterince sağlıklı olup olmadığınız belirlenecek ve böbrekleri değerlendirmek için ilk olarak geniş çaplı bir araştırma ve test aşamasından geçeceksiniz.

26 Nisan 2016

Çeviren: Meryem Elif Küpüç

Editör: Sevcan Vardı

Kaynak: https://www.nebraskamed.com/transplant/heart/top-5-reasons-to-become-an-organ-donor

 

Yorum bırakın

DEÜÇEV Hakkında

Dokuz Eylül Üniversitesi Mütercim Tercümanlık başta olmak üzere birçok bölümden çeviriyle ilgilenen öğrencilerin bir araya geldiği bir topluluktur.

Kurulduğu zamandan beri topluluğumuz sosyal, akademik ve katılımcı faaliyetler yürütmektedir.

Bu site DEÜÇEV topluluğunun resmi sayfasıdır. Topluluğumuza aşağıdaki mecralardan da ulaşabilirsiniz.