İskoç Adaları dil eğitimlerinde bir ilki gerçekleştiriyor

İskoç Adaları Bir İlki Gerçekleştiriyor! Öğrencilerine İngilizce Yerine Galce Öğretiyor!

Yetkililere göre, İskoç adalarındaki çocuklara ilk defa İngilizce yerine Galce eğitim verilecek.Yerel meclis, halkının %52’sinin Galce konuştuğu Dış Hebridler’de dilin canlanmasını sağlamak için yepyeni ‘Önce Galce’ politikasını tanıttı. Bu, ebeveynlerin vazgeçmediği sürece, 4-9 yaş arasındaki çocukların Galce eğitim görmesi anlamına geliyor. Bölgedeki çocukların %47’si şimdiden İngilizce yerine Galce eğitim almayı tercih etti.


2011 yılında İskoçya’da Galce konuşanların dağılımı

Dış Hebridler, İskoç topraklarının kuzeyinde yer alıyor ve 27,000’lik bir nüfusa sahip. Dış Hebridler, yarı resmi Avrupa dili olarak Galce; Galiçya Dili, Katalanca ve Baskça’nın konuşulduğu bir bölge olmanın yanı sıra oldukça zengin bir mirasa ve kültüre sahip bir bölge.

Milli Eğitim Bakanı Bernard Chisholm, velilere yönelik yaptığı bir konuşmasında ebeveynlere şu sözlerle seslendi: ‘‘Kreşe giden ve ilkokula yazılan çocuklarımızın çoğunluğu dilimizi konuşmak istiyor.’’ Ve şu sözlerini ekledi: ‘‘Galce eğitim öğrencilerime büyük fayda sağladı.”Bu gerçekten karşılıksız bir hediye ve git gide hareketlenen dünyamızda, çocuklarımızın diğer dilleri de öğrenmesini kolaylaştırıyor.


İskoçya’nın toplam 5.4 milyonluk nüfusunun sadece %1.1’i Galce konuşuyor, ancak bu oran ülkenin kuzeyinde ve güneyinde çok daha yüksek. Dilleri korumak için yapılan son girişimler, gençlerde bu dilleri konuşanların sayısında bir artışa neden oldu. 50 milyona yakın Avrupalı, herhangi bir eyaletin resmi dili olmayan, bölgesel bir azınlık dilini konuşuyor.

Yazar: Alastair Jamieson

Çeviren: Doğa Akbaş

Editör: Gamze Korkmaz

Kaynak: https://www.euronews.com/2020/01/23/scottish-islands-become-first-to-teach-every-school-pupil-in-gaelic-instead-of-english

Yorum bırakın

DEÜÇEV Hakkında

Dokuz Eylül Üniversitesi Mütercim Tercümanlık başta olmak üzere birçok bölümden çeviriyle ilgilenen öğrencilerin bir araya geldiği bir topluluktur.

Kurulduğu zamandan beri topluluğumuz sosyal, akademik ve katılımcı faaliyetler yürütmektedir.

Bu site DEÜÇEV topluluğunun resmi sayfasıdır. Topluluğumuza aşağıdaki mecralardan da ulaşabilirsiniz.